Telefon. W słuchawce słychać tylko "wstawiaj wodę na herbatę, niedługo będziemy".Ok. No, ale co zrobić gdy nie ma nic do tej herbaty/kawy?Upiec szybki placek.Chociażby taki piegusek :)
Piegus pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzątkiem. Odcedzić i osuszyć.
Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą wymieszaną z sodą. Wlać mleko oraz olej. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać dodając stopniowo mak.
2.Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto wylać na blachę (wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
3.Śmietanę ubić na dość sztywną masę. Dodać mascarpone i cukier puder. Dalej ubijać, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotową "kołderką" przykryć wystudzone ciasto.
Komentarze