Piegus pod kołderką

0 (0 ocen)

Telefon. W słuchawce słychać tylko "wstawiaj wodę na herbatę, niedługo będziemy".Ok. No, ale co zrobić gdy nie ma nic do tej herbaty/kawy?Upiec szybki placek.Chociażby taki piegusek :)

Składniki:

  • ciasto:
    300g mąki kukurydzianej
    150g oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru trzcinowego
    4 jajka
    1/2 łyżeczki sody
    1 szklanka maku
    1,5 szklanki mleka

    wierzch:
    250g mascarpone
    250g śmietany kremówki 30%
    łyżka cukru pudru trzcinowego

Piegus pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem. Odcedzić i osuszyć.
    Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą wymieszaną z sodą. Wlać mleko oraz olej. Zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać dodając stopniowo mak.
  • 2. Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto wylać na blachę (wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut.
    Po upieczeniu ostudzić.
  • 3. Śmietanę ubić na dość sztywną masę. Dodać mascarpone i cukier puder. Dalej ubijać, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotową "kołderką" przykryć wystudzone ciasto.

Porady

Uwaga: ciasto przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy