Pieczeń z szynki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nacinamy mięso
2.smażymy na mocno rozgrzanym oleju, gdy będziemy mieli podsmażoną z każdej strony, wyciągamy z patelni na deskę i w miejscach przecięcia docinamy tak aby powstały nam plastry,
3.w tym czasie zalewamy patelnie wodą (uwaga będzie bardzo się dymić) wkładamy nasze plastry do patelni, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i Vegetę dusimy 120 minut
4.sprawdzamy czy mięso jest miękkie jeżeli tak zagęszczamy sos( woda z mąką wymieszana w kubku). Sos musi się nam gotować gdy będziemy wlewać "zatrzep-kę". Doprawiamy magi, pieprzem.
Ja wyciągam plastry łatwiej jest mi wymieszać cały sos, potem wkładam mięso i jeszcze 5 minut gotuję.
Podaję z kluskami lub ziemniakami.
Smacznego:)
Komentarze