Pieczeń z szynki wieprzowej ze świeżym szpinakiem i serem feta

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Pieczeń wybitnie smaczna doskonała na niedzielny rodzinny obiad.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500g.szynki wieprzowej
    200g.sera typu feta
    300g.świeżego młodego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    50g.suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
    gałka muszkatołowa,papryka słodka ,sól,pieprz do smaku
    mąka pszenna
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z szynki wieprzowej ze świeżym szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso luzujemy z większych błon,rozbijamy tłuczkiem na duży płat.Solimy,pieprzymy,posypujemy gałką muszkatołową.Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę ,wcieramy w płat mięsa.Szpinak parzymy wrzątkiem,odcedzamy ,kładziemy razem z rozdrobnioną fetą przez środek mięsa.Umiejętnie zwijamy mięso w roladę.Oprószamy słodką papryką ,a następnie mąką pszenną.W brytfance rozgrzewamy margarynę,kładziemy roladę ,smażymy ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy szklanką wody,dodajemy suszone pokrojone w paseczki pomidory, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok.50 min.Po czasie roladę wyjmujemy chłodzimy,kroimy w dwu centymetrowe plastry.Sos zagęszczamy mąką pszenną,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do sosu wkładamy mięso dusimy jeszcze 10min.Mięso porcjujemy na talerze,podajemy najlepiej z kluskami śląskimi,polewamy sosem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować