Pieczeń z mięsem i grzybami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.---FARSZ MIĘSNY---
Do mięsa mielonego dodajemy przemieloną słoninkę z cebulką. Doprawiamy i układamy na jednym płacie ciasta francuskiego
2.Jajka (4) gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i układamy na mięsie. Boki ciasta nacinamy.
3.---FARSZ GRZYBOWY---
Na patelni smażymy pokrojone 2 cebule z czosnkiem. Dodajemy Pokrojone kurki z pieczarkami i smażymy. Podlewamy troszkę wodą, wrzucamy kostkę rosołową i próżymy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do farszu dodajemy bułkę tartą i surowe jajko. Mieszamy i wykładamy na jajka ułożone na mięsie.
4.Z drugiego płata ciasta francuskiego odcinamy gruby pas, tak żeby przykrył masę.
5.Boki dolnego płata ciasta francuskiego zawijamy na górny płat. Z mniejszego odciętego paska wycinamy jakieś wzorki do ułożenia na pieczeń.
6.Po zawinięciu końcówek z dolnego płata ciasta na łączenia kładziemy wycięte wzorki z reszty ciasta.
7.Tak przygotowaną pieczeń kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
8.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 40 minut zaglądając do niej.
Po upieczeniu odkładamy na ok. 20-30 min na bok, żeby odpoczęła.
Komentarze