Pieczeń z mięsem i grzybami w cieście francuskim

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Efektownie wygląda i smakuje

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 2op. ciasta francuskiego
    * 4 jajka +1 do posmarowania ciasta
    * 1 łyżka mleka

    ---FARSZ MIĘSNY---
    * 500g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
    * 100g słoninki
    * 1 cebulka
    * sól, pieprz

    ---FARSZ GRZYBOWY---
    * 100g kurek
    * 100g brązowych pieczarek
    * 2 cebule
    * 1 ząbek czosnku
    * 1 jajko
    * 1 łyżka bułki tartej
    * 1 kostka rosołowa (u mnie pieczeniowa)
    * sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Jajko

Pieczeń z mięsem i grzybami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone 1. ---FARSZ MIĘSNY---
    Do mięsa mielonego dodajemy przemieloną słoninkę z cebulką. Doprawiamy i układamy na jednym płacie ciasta francuskiego
  • Jajka na mięsie 2. Jajka (4) gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i układamy na mięsie. Boki ciasta nacinamy.
  • Farsz grzybowy 3. ---FARSZ GRZYBOWY---
    Na patelni smażymy pokrojone 2 cebule z czosnkiem. Dodajemy Pokrojone kurki z pieczarkami i smażymy. Podlewamy troszkę wodą, wrzucamy kostkę rosołową i próżymy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Do farszu dodajemy bułkę tartą i surowe jajko. Mieszamy i wykładamy na jajka ułożone na mięsie.
  • Surowa pieczeń 4. Z drugiego płata ciasta francuskiego odcinamy gruby pas, tak żeby przykrył masę.
  • Motylki z ciasta francuskiego 5. Boki dolnego płata ciasta francuskiego zawijamy na górny płat. Z mniejszego odciętego paska wycinamy jakieś wzorki do ułożenia na pieczeń.
  • Surowa pieczeń 6. Po zawinięciu końcówek z dolnego płata ciasta na łączenia kładziemy wycięte wzorki z reszty ciasta.
  • Surowa pieczeń 7. Tak przygotowaną pieczeń kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
  • Upieczona pieczeń 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 40 minut zaglądając do niej.
    Po upieczeniu odkładamy na ok. 20-30 min na bok, żeby odpoczęła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować