Pieczeń z jajkiem i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
2.Cebulę siekamy i mieszamy z odciśniętą bułka oraz mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Połowę masy mięsnej wykładamy do keksówki, układamy na wierzchu jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok. 1 h.
3.W tym czasie topimy 20 g masła z serkiem topionym i mlekiem, gotujemy kilka minut aż uzyskamy gęsty sos. Siekamy pietruszkę i wsypujemy do sosu. Doprawiamy do smaku według uznania.
4.Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na dużej patelni topimy pozostałe masło i podsmażamy na nim marchewkę przez kilka minut. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze