Pieczeń z groszkiem

0 (0 ocen)

idealna na kanapki oraz jako przekąska na małe i duże przyjęcia

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 czerwona papryka
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka
    20 dag groszku mrożonego
    2 jajka
    tłuszcz do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku

Pieczeń z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim pieczarki z cebulą i papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku po czym dokładnie odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać przesmażone warzywa, czosnek, odciśniętą bułkę, groszek (może być zamrożony), wbić jajka i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną dobrze razem wymieszać. Formę keksową wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec 1 godz - 1 godz 20 min w 180 - 200 st C. Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy