Pieczeń z cukinią i bobem

0 (0 ocen)

Takie połączenie składników zrobiłam po raz pierwszy.Ale z pewnością będę powtarzać,wyszło pysznie.

Składniki:


  • 500 g łopatki
    300 g z szynki
    2 szt jajka
    1 szt bułka czerstwa
    1 szt cebula
    2 ząbki czosnku
    pieprz ziołowy
    pieprz mielony
    gałka muszkatołowa
    papryka słodka
    zioła prowansalskie
    sól
    1 łyżeczka musztardy
    1 szt cukinia
    300 g bób
    1 łyżeczka posiekanego kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z cukinią i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać 1/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem, posiekany koperek, doprawić solą i wymieszać. Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma 23*10 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować