Danie idealne na rodzinny obiad. Pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno jako domowa wędlina. Mięso wychodzi aromatyczne i soczyste, a w środku czeka nas fajnie wyglądający, pyszny cukiniowy zwój:).
Składniki:
Składniki:
• 1 kg wieprzowiny bez kości,
• 1 młoda cukinia,
• Olej,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Sól do smaku,
• Papryka do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Mieszanka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (około 2 łyżeczki),
• Około 50 gram sera żółtego,
• Pęczek natki pietruszki,
• 3 gałązki rozmarynu,
• 0,5 szklanki czerwonego wina
Pieczeń z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przepłukujemy i osuszamy. Gotowe nacinamy, tak by powstał zgrabny płat, który dodatkowo delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany płat nacieramy przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.Cukinię myjemy i osuszamy. Gotową dzielimy na plastry. Najlepiej wykonać je obieraczką do warzyw. Cukiniowe plastry wykładamy na mięso.
3.Posypujemy je startym na tarce serem żółtym oraz posiekaną natką pietruszki.
4.Całość zawijamy jak roladę, formując zgrabną pieczeń. Aby w trakcie pieczenia zachowała ona swój kształt przewiązujemy ją dodatkowo dratwą.
Na wierzchu pieczeni układamy rozmaryn.
5.Pieczeń umieszczamy w rękawie do pieczenia. Podlewamy ją winem i szczelnie zamykamy.
Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 200°C, a następnie zmniejszamy temperaturę na 180°C. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
Po wyjęciu jej z piekarnika, a przed podaniem powinna „odpocząć” około 10-15minut.
Gotowe.
Komentarze