Pieczeń wołowa z sosem z porto

4.5 (193 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jakiś czas temu ktoś zapytał mnie czy mam jakiś pomysł na danie z porto. Przypomniałam sobie o tym, kiedy ostatnio wychylałam, lampka po lampce ten ciężki, słodki trunek..

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina - udziec: 800 gramów
    - porto: 300 mililitrów
    - cebula (pokrojona w drobną kostkę): 1 sztuka
    - rozmaryn: 1 pęczek
    - cząber: 2 łyżeczki
    - jałowiec: 1 łyżeczka
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 2 ząbki
    - bulion wołowy: 250 mililitrów
    - papryka (pieczona, obrana): 4 sztuki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - ser feta: 100 gramów
    - masło (do smażenia): 3 łyżki
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń wołowa z sosem z porto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy listkami z trzech gałązek rozmarynu, zalewamy 100 ml porto. Marynujemy przez kilka godzin.
    Na rozgrzanej patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Wrzucamy na nie czosnek, rozmaryn oraz jałowiec. Kiedy przyprawy uwolnią aromat na patelnię wykładamy mięso. Obsmażamy z każdej strony, by zamknąć wszystkie włókna.
    Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układamy folię aluminiową. Wykładamy na nią gałązkę rozmarynu. Na niej układamy mięso. Polewamy je pozostałymi ze smażenia sokami, możemy dodatkowo posypać przyprawami. Dokładnie zawijamy folię. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez 3 - 4 godziny.
  • 2. Paprykę dzielimy na cząstki (jedną kroimy w kostkę, odstawiamy na bok). Na każdej z nich układamy kostkę sera feta. Dokładnie zawijamy, obwiązujemy szczypiorem.
  • 3. Cebulę podsmażamy na łyżce stopionego masła. Zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy wino i drobno posiekane listki pozostałego rozmarynu. Zmniejszamy ogień. Gotujemy do czasu aż sos do połowy zredukuje swoją objętość. Dodajemy pozostałą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Upieczone mięso polewamy sosem. Podajemy z roladkami z pieczonej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczeń wołowa z łopatki

To może cię zainteresować