Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Niby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo.

  • 60 min

Składniki:

  • • 250 g łopatki wieprzowej
    • 250 g wołowiny
    • 250 g boczku surowego
    • 2 jajka
    • 2 cebule
    • 1 bułka kajzerka
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki słodkie papryki
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 1. • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.
    • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić.
    • Mięso zmielić przez maszynkę.
    • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę.
    • Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami.
    • Dodać przyprawy i natkę pietruszki.
    • Mięso przełożyć do 2 keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut.

Porady

To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować