Pieczeń wieprzowa z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczne soczyste i kolorowe danie w sam raz na elegancki obiad

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg czystego mięsa wieprzowego(najlepsze od szynki)
    3 kolorowe papryki
    cebula (drobno posiekana)
    2 ząbki czosnku (posiekane)
    2/3 szkl czerwonego wina wytrawnego
    5 dag sproszkowanego sera np. Correggio
    3 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    zioła prowansalskie
    rozmaryn
    sól i pieprz
    Sól do marynaty( na kilka dni przed pieczeniem mięso zamarynować)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń wieprzowa z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 °C. Mięso umyłam, natarłam ziołami, obsypałam solą delikatnie i oprószyłam pieprzem.
    Na patelni rozgrzałam olej i zrumieniłam na nim mięso z każdej strony. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego razem z wytworzonym sosem, podlałam winem, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 1 godz. Po pół godzinie przewróciłam mięso na drugą stronę podlewając sosem.
    Cebulę i czosnek zeszkliłam na maśle na patelni i dodałam pokrojone w kosteczkę kolorowe papryki. Warzywa chwilę się dusiły, po czym odstawiłam do wystudzenia. Następnie dodałam sproszkowany ser, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszałam.
    Wyjęłam mięso z piekarnika na wpół miękkie, chwilę przestudziłam, a następnie delikatnie nacięłam dosyć głęboko na plastry około 3 cm, uważając aby nie przeciąć do końca. W wytworzone szpary po nacięciu wkładałam kolorowy farsz warzywny. Mięso lekko ścisnęłam aby wszystko przyległo do siebie i wstawiłam ponownie do piekarnika. Oblałam wytworzonym sosem i dusiło się jeszcze około 1 godz.

Porady

Wytworzony sos z mięsa można na końcu podprawić śmietaną jak ktoś woli i polać mięso

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować