Bardzo smaczne soczyste i kolorowe danie w sam raz na elegancki obiad
3 godz.
Składniki:
1,5 kg czystego mięsa wieprzowego(najlepsze od szynki)
3 kolorowe papryki
cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku (posiekane)
2/3 szkl czerwonego wina wytrawnego
5 dag sproszkowanego sera np. Correggio
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
zioła prowansalskie
rozmaryn
sól i pieprz
Sól do marynaty( na kilka dni przed pieczeniem mięso zamarynować)
Pieczeń wieprzowa z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 °C. Mięso umyłam, natarłam ziołami, obsypałam solą delikatnie i oprószyłam pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej i zrumieniłam na nim mięso z każdej strony. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego razem z wytworzonym sosem, podlałam winem, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 1 godz. Po pół godzinie przewróciłam mięso na drugą stronę podlewając sosem.
Cebulę i czosnek zeszkliłam na maśle na patelni i dodałam pokrojone w kosteczkę kolorowe papryki. Warzywa chwilę się dusiły, po czym odstawiłam do wystudzenia. Następnie dodałam sproszkowany ser, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszałam.
Wyjęłam mięso z piekarnika na wpół miękkie, chwilę przestudziłam, a następnie delikatnie nacięłam dosyć głęboko na plastry około 3 cm, uważając aby nie przeciąć do końca. W wytworzone szpary po nacięciu wkładałam kolorowy farsz warzywny. Mięso lekko ścisnęłam aby wszystko przyległo do siebie i wstawiłam ponownie do piekarnika. Oblałam wytworzonym sosem i dusiło się jeszcze około 1 godz.
Porady
Wytworzony sos z mięsa można na końcu podprawić śmietaną jak ktoś woli i polać mięso
Komentarze