Pieczeń rzymska z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mielonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę, paprykę, czosnek oraz suszone pomidory. Wymieszać z jajkami, tartą bułką i przyprawami. Wymieszane mięso przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posypać z góry odrobiną tartej bułki. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 60 minut.
2.Przygotować sos : włoszczyznę obrać i zetrzeć warzywa na grubej tarce. Pora pokroić w drobne krążki. Wszystko przełożyć na patelnię z odrobiną oleju, oprószyć mąką i smażyć ok. 10 minut. Dołożyć zielony groszek, posiekaną natkę pietruszki i smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać śmietaną i zestawić z ognia. Pieczeń podawać polaną warzywnym sosem.
Komentarze