Pieczeń rzymska z sosem warzywnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna propozycja na obiad, sos warzywny pasuje do tego mięsa idealnie

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 70 dag. mielonego mięsa z łopatki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    1/2 słoika suszonych pomidorów
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    Sos:
    1 pęczek włoszczyzny
    1/2 puszki zielonego groszku
    1 mały kubek śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń rzymska z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę, paprykę, czosnek oraz suszone pomidory. Wymieszać z jajkami, tartą bułką i przyprawami. Wymieszane mięso przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posypać z góry odrobiną tartej bułki. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 60 minut.
  • 2. Przygotować sos : włoszczyznę obrać i zetrzeć warzywa na grubej tarce. Pora pokroić w drobne krążki. Wszystko przełożyć na patelnię z odrobiną oleju, oprószyć mąką i smażyć ok. 10 minut. Dołożyć zielony groszek, posiekaną natkę pietruszki i smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać śmietaną i zestawić z ognia. Pieczeń podawać polaną warzywnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować