Pieczeń rzymska z pieczarkami

4.5 (198 ocen)

Mięso mielone i sos to ulubione dania mojej córki, połączenie obu jednocześnie to szczyt kulinarnych marzeń:)

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 duże cebule
    30 dkg pieczarek
    pół szklanki bułki tartej
    5 jajek ( 3 ugotowane na twardo+2 surowe)
    sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatałowa, zmielona papryka słodka
    smalec
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń rzymska z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na smalcu. Mięso wyrabiamy z cebulką, 2 surowymi jajkami, bułką tartą i przyprawami, na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę i przyrumienione na smalcu pieczarki. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy układamy połowę naszej masy mięsnej, na której środku układamy jaja ugotowane na twardo. Na jajka wykładamy pozostałą część mięsa. Wierzch dekorujemy natką pietruszki. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować