Pieczeń rzymska z papryką

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Doskonała w smaku pieczeń rzymska z papryką zasmakuje każdemu mięsożercy! Na ciepło stanowi idealne danie obiadowe, na zimno, pokrojona w cienkie plasterki wzbogaci smak kanapek. Glazura sprawia, że pieczeń nie jest sucha. Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    ◦1 duże jajko
    ◦1 czerwona papryka
    ◦1-2 cebule
    ◦2 pęczki szczypiorku
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦3 łyżki bułki tartej
    ◦3-4 łyżki ketchupu
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżki suszonego oregano
    ◦2 łyżki suszonego cząbru
    ◦1 łyżka sosu sojowego

    Składniki na glazurę:
    ◦½ szklanki ketchupu
    ◦2 łyżki sosu Worcestershire

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Pieczeń rzymska z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pieczeni:
    Cebulę, paprykę i szczypiorek drobno siekamy. Do mięsa dodajemy posiekane warzywa, jajko, bułkę tartą, ketchup oraz pozostałe przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i formujemy pieczeń (kształt bochenka chleba). Możemy też przełożyć do foremki/keksówki.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Przygotowanie glazury:
    W miseczce mieszamy ketchup z sosem Worcestershire. Glazurą smarujemy dokładnie naszą pieczeń po wierzchu i bakach.

    Pieczemy ok. 70-90 minut.

    Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

    Pieczeń rzymską z papryką podałam z warzywami gotowanymi na parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować