Pieczeń faszerowana morelą i cebulką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealny niedzielny obiad który zrobi na każdym wrażenie. Dobry także na zimno, na kanapce

  • 3 godz.

Składniki:

  • Schab 2kg
    200g moreli suszonych
    150g suszonej żurawiny
    2 średnie cebule
    Przyprawy:
    Czosnek granulowany 2-3 łyżki
    Goździki 7 szt
    Papryka słodka 3 łyżki
    Pieprz czarny 2 łyżki
    Kolendra w ziarnach 1 łyżka
    Ziele angielskie 5 kulek
    Pietruszka 1 łyżka
    Łyżeczka soli
    Łyżka gałki muszkatołowej
    Do sosu:
    Kilka suszonych moreli
    Łyżka mąki
    Garść żurawiny suszonej
    Pół szklanki śmietany (12%)
    Szczypta pieprzu białego
    Pół łyżeczki Vegety
    Smalec do obsmażenia, masło lub olej do zasmażki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń faszerowana morelą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulki obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać pokrojone w paski morele, żurawinę obsmażać chwilę razem. Mięso natrzeć przyprawami (goździki, pieprz, kolendre i ziele ucieram w moździerzu lub młynku) i odstawić na chwilę. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcie na całą długość schabu i włożyć do środka morele z cebulką. Dobrze upchnąć. Związać schab ciasno sznurkiem i obsmażyć na smalcu (ok. 1,5 łyżki) ze wszystkich stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać do 1/3 wysokości wodą i dusić pod przykryciem 2 h obracając co pół godziny. Po tym czasie odlać powstały sos na patelnie i opiekać mięso jeszcze 30 min. Do sosu dodać zasmażkę, owoce, doprawić, dodać śmietankę i zblendować.

Porady

Podaję z pieczonymi ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Morele Schab Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować