Pieczeń faszerowana morelą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulki obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać pokrojone w paski morele, żurawinę obsmażać chwilę razem. Mięso natrzeć przyprawami (goździki, pieprz, kolendre i ziele ucieram w moździerzu lub młynku) i odstawić na chwilę. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcie na całą długość schabu i włożyć do środka morele z cebulką. Dobrze upchnąć. Związać schab ciasno sznurkiem i obsmażyć na smalcu (ok. 1,5 łyżki) ze wszystkich stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać do 1/3 wysokości wodą i dusić pod przykryciem 2 h obracając co pół godziny. Po tym czasie odlać powstały sos na patelnie i opiekać mięso jeszcze 30 min. Do sosu dodać zasmażkę, owoce, doprawić, dodać śmietankę i zblendować.
Komentarze