Pieczeń drobiowo-gryczana ze śliwkami i jajkiem

0 (0 ocen)

Smaki kaszy gryczanej poznaję od nowa.Dopiero teraz wiem że można ją przygotować na wiele ciekawych i pysznych sposobów.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    200g.kaszy gryczanej(2 torebki)
    100g.suszonych śliwek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    3 jajka ugotowane na twardo

    Składniki robocze:
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    1/2 łyżeczki chili

    Do dekoracji:
    świeże śliwki ,czosnek,przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń drobiowo-gryczana ze śliwkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć,oczyścić z błonek,zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
    śliwki pokroić na małe kawałki.
  • 2. Ugotowaną kaszę oraz śliwki przełożyć do mięsa.
    Jajko roztrzepać ze śmietaną ,czosnkiem i przyprawami,wlać do mięsa z kaszą.Dłońmi wyrobić masę.
  • 3. Do keksówki (ja miałam sylikonową,jeśli posiadamy metalową należy ją najpierw wysmarować masłem z obsypać bułką tartą)wyłożyć 1/2 masy na pieczeń,kłaść na środku jajka,zakryć resztą masy.
    Piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.
  • 4. Pieczeń podawać na ciepło z sosem pieczeniowym i sałatką np. z kapusty lub ogórkami.Pasują do niej także warzywa ugotowane a parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować