Pieczeń drobiowo-gryczana ze śliwkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć,oczyścić z błonek,zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
śliwki pokroić na małe kawałki.
2.Ugotowaną kaszę oraz śliwki przełożyć do mięsa.
Jajko roztrzepać ze śmietaną ,czosnkiem i przyprawami,wlać do mięsa z kaszą.Dłońmi wyrobić masę.
3.Do keksówki (ja miałam sylikonową,jeśli posiadamy metalową należy ją najpierw wysmarować masłem z obsypać bułką tartą)wyłożyć 1/2 masy na pieczeń,kłaść na środku jajka,zakryć resztą masy.
Piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.
4.Pieczeń podawać na ciepło z sosem pieczeniowym i sałatką np. z kapusty lub ogórkami.Pasują do niej także warzywa ugotowane a parze.
Komentarze