Pieczarki po litewsku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to moja wariacja na temat grzybów po litewsku. W oryginalnym przepisie są grzyby leśne i czerstwy razowiec. Od siebie dodałam ser pleśniowy i zieleninę.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki małe: 20 dekagramów
    - cebula pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - kromki razowego chleba lub grahama (najlepiej czerstwego): 1.5 sztuki
    - jajka małe: 2 sztuki
    - śmietana: 4 łyżki
    - jogurt grecki: 2 łyżki
    - ser pleśniowy typu camembert: 5 dekagramów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - Szczypiorek posiekany: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki

Pieczarki po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości), solimy i pieprzymy, rumienimy na pozostałym maśle. Dodajemy cebulę, śmietanę, pokrojone jajka i rozdrobniony ser pleśniowy. Chleb, jeśli nie jest czerstwy, rumienimy w opiekaczu, tosterze lub piekarniku. Kroimy w kostkę i razem z posiekaną zieleniną dodajemy do pieczarek. Podajemy natychmiast.

Komentarze

Podobne przepisy