Pieczarki i cukinia faszerowane indykiem, podane z kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czasem mam ochotę na kotlety mielone, ale nienawidzę ich smażyć, więc jedyną metodą jest pieczenie...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - cukinia: 2 sztuki
    - duże pieczarki: 4 sztuki
    - Mielone mięso z indyka: 25 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sucha kajzerka: 0.5 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 4 szczypty
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki

Pieczarki i cukinia faszerowane indykiem, podane z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy wzdłuż, łyżeczką wyjmujemy miąż. Pieczarki obieramy, nóżki odcinamy.
    Na oliwie podsmażamy cebulę drobno posiekaną, posiekany miąż z cukini i pokrojone nóżki pieczarek. Wrzucamy do mięsa wraz z jajkiem i namoczoną bułką, solimy, pieprzymy, wyrabiamy mięso jak na mielone. Cukinie i pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i nadziewamy naszą masą. Skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę.

    Ja podałam warzywa nadziewane z sałatką z kuskusa - do kuskusa przygotowanego według przepisu wkroiłam drobno pokrojonego pomidora i sporą garść szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy