Pieczarki faszerowane szpinakiem

0 (0 ocen)

Smaczna, bezmięsna przekąska.

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
    200 g szpinaku całego (u mnie mrożony)
    1 czerwona papryka
    1 kulka mozzarelli
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Pieczarki faszerowane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odparuj na suchej patelni (jeśli jest mrożony). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj, odstaw. Pieczarki oczyść (nie myj), wykręć ogonki, po czym drobno je pokrój.
  • podsmaż składniki 2. .Na drugiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę , umytą i oczyszczoną paprykę oraz pokroje ogonki pieczarek. Podduś do miękkości. Następnie dorzuć szpinak, chwilę wymieszaj razem. Ostudzony farsz połącz ze startą na tarce o grubym oczku mozzarellą.
  • przed pieczeniem 3. 3.Do kapeluszy pieczarek nałóż farsz i przełóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.20 minut, aż pieczarki i farsz się zrumienią. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy