Pieczarki faszerowane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić,umyć i delikatnie odciąć korzonki. Kapelusze pieczarek posolić i odłożyć na bok. Cebulę i korzonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni,dodać cebulę, zeszklić,następnie dodać czosnek i pokrojone korzonki pieczarek podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,sól,pieprz, czosnek granulowany,majeranek,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,ser żółty starty, wystudzone korzonki pieczarek z cebulą. Całość dokładnie wymieszać.
2.Przygotowanym farszem napełnić kapelusze pieczarek,włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut
3.Następnie zdjąć folię, posypać serem żółtym, natką pietruszki i jeszcze zapiekać ok. 10 minut.
Komentarze