Pieczarki faszerowane mięsem mielonym drobiowym,serem żółtym,szynką z dodatkiem jajka i bułki tartej.Wspaniale smakują podane na obiad jak i ciepłą kolację .
40 min
Składniki:
8-10 dużych ładnych pieczarek
30 dag mielonego mięsa z drobiu
10 dag szynki konserwowej w kawałku
1 cebula
20 dag sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
sól,pieprz i majeranek do smaku
Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawiamy solą,pieprzem i przesmażamy na patelni na łyżce oleju.Cebulę obieramy,drobno kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle na lekko złoty kolor.Szynkę i ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki,wycinamy korzenie pozostawiając tylko kapelusze.Przestudzone mięso,cebulę,starty ser i szynkę mieszamy razem z bułką tartą dodajemy surowe jajko i wszystko razem mieszamy doprawiając do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Kapelusze pieczarek wypełniamy przygotowanym farszem.Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok.20 min.
Porady
Mięso drobiowe możemy do smaku przyprawić przyprawą do drobiu.
Komentarze