Pieczarki duszone w winie

4.47 (187 ocen)

  • 25 min

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem.

  • 25 min

Składniki:

  • • 500 g małych pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz do smaku
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Pieczarki duszone w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Masło i oliwę rozgrzać, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, krótko podsmażyć.
    • Wrzucić umyte pieczarki, podlać winem i dusić 10 minut.
    • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, pogotować jeszcze 2 minuty.
    • Jeśli jest zbyt dużo płynu, wyjąć pieczarki i odparować część, po czym dodać pieczarki, przemieszać. Wtedy uzyskają złoty kolor.
    • Gotowe posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować