Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem.
25 min
Składniki:
• 500 g małych pieczarek
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki
Pieczarki duszone w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Masło i oliwę rozgrzać, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, krótko podsmażyć.
• Wrzucić umyte pieczarki, podlać winem i dusić 10 minut.
• Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, pogotować jeszcze 2 minuty.
• Jeśli jest zbyt dużo płynu, wyjąć pieczarki i odparować część, po czym dodać pieczarki, przemieszać. Wtedy uzyskają złoty kolor.
• Gotowe posypać natką pietruszki.
Komentarze