Pieczarkowe krokieciki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tanie oraz łatwe i szybkie w wykonaniu

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    40 dag pieczarek
    po 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
    1 jajko
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    szczypiorek

Pieczarkowe krokieciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surowym jajkiem oraz mąką ziemniaczaną i pszenną. Z wymieszanych składników zagniatamy ciasto.

    FARSZ:
    Kroimy drobno ugotowane jajka i szczypiorek. Pokrojone w plastry pieczarki lekko obsmażamy. Mieszamy je z ugotowanym jajkiem, szczypiorkiem i jogurtem, a następnie doprawiamy.
  • 2. Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na placek. Kroimy w prostokąty i na każdy z nich nakładamy farsz. Delikatnie zlepiamy boki i formujemy na kształt krokietów. Krokiety panierujemy i obsmażamy na rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy