Pieczarkowa sałatka na ciepło

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pieczarki połączone z groszkiem cukrowym, podawane ze specjalnie przygotowaną soczewicą.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 200 gramów
    - groszek cukrowy: 100 gramów
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
    - soczewica: 1 szklanka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - zielona pietruszka posiekana: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pieczarkowa sałatka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną soczewicę gotuj w 1,5 szklanki osolonej wody przez ok. 30 min. (aż soczewica wchłonie całą wodę).
  • 2. Pieczarki pokrój w plastry grubości ok. 3-4 mm. Czosnek i cebulę posiekaj drobno.
  • 3. Na ok. 5-10 min przed zakończeniem gotowania soczewicy, zacznij gotować groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie.
  • 4. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek i usmaż cebulę na złocisty kolor.
  • 5. Na oddzielnej patelni smaż pieczarki na pozostałej oliwie. Dodaj czosnek i smaż całość, a po ok. 3 min. (pieczarki powinny się lekko zarumienić) dodaj ocet balsamiczny i wymieszaj składniki. Do pieczarek dodaj ugotowany groszek cukrowy. Całość oprósz solą i pieprzem.
  • 6. Do ugotowanej soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Oprósz soczewicę pieprzem i wymieszaj.
  • 7. Sałatkę pieczarkową podawaj na ciepło, w towarzystwie soczewicy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować