Pieczony szczupak z warzywami

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawę tą gotowałam dla najbliższych, a dzięki sercu, które w nią włożyłam udało mi się sprawić przyjemność ich podniebieniom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szczupak
    1 kg pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    cytryna
    pęczek natki pietruszki
    bazylia
    majeranek
    zioła prowansalskie
    rozmaryn
    sól, pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony szczupak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pozbawić łusek, wypatroszyć, dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na dzwonki.
  • 2. Każdy kawałek ryby skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami. Odstawić na bok.
  • 3. Pieczarki obrać, umyć, pokroić na połówki. Podsmażyć na maśle, aż się zarumienią, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • 4. Papryki pokroić na grube kawałki. Natkę pietruszki posiekać.
  • 5. Kawałki ryby układać na folii aluminiowej, na nią kolejno paprykę czerwoną, paprykę żółtą, pieczarki, a na koniec posypać natką. Folię zawinąć.
  • 6. Piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Wspaniale smakuje z sosem chrzanowym, kuskusem i surówką z marchwi i jabłka z chrzanem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować