pieczony suflecik z ryżem, jabłkami i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

słodki ciepły ryż na mleku z dodadkiem jabłek i bakalii to pyszny aromatyczny posiłek

  • 60 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    100 g ryżu
    200 ml mleka
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    20 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    skórka starta z cytryny
    2 garści orzechów
    4 łyżki suszonych owoców
    8 łyżek musu jabłkowego
    4 łyżeczki powideł
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Suflet

Pieczony suflecik z ryżem, jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować mleko, dodać ryż i cukier. Gotować do miękkości ok 15 minut. Ostudzić.
    W misce utrzeć żółtko z masłem i cukrami. Dodać skórkę z cytryny, i partiami dodawać ryż. Delikatnie mieszać.
  • 2. Do 4 sufletów nałożyć przygotowany ryż. Na ryż kłaść po 2 łyżki musu jabłkowego. Posypac cynamonem. Następnie rozłożyć uprażone na patelni orzechy i posypać bakaliami. Włożyć do nagrzanego piekarnika 160 stopni na ok 35 min.
  • 3. W tym czasie ubić schłodzone białko ze szczypta soli i cukru. Wyjąć suflety. Położyć ubite białko, a na nie po łyżeczce powideł. Zwiększyć temperature do 200 stopni. i zapiekać chwilę do zarumienienia.

Porady

Można dodać mniej cukru, bo jednak jest to bardzo słodkie danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z makiem, jabłkami i bakaliami

To może cię zainteresować