Pieczony schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć solą peklową, pieprzem i rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać drobno posiekanym czosnkiem, odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Obrać marchew i pokroić w grube plastry, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a cebulę w ćwiartki, wszystkie przekrojone warzywa przełożyć do worka przeznaczonego do pieczenia w piekarniku do warzyw dodać łyżeczkę jarzynki i niewielką ilość pieprzu czarnego, wymieszać, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Zamarynowane mięso włożyć do worka z warzywami, dołożyć koper i lubczyk, dokładnie skręcić i spiąć woreczek.
2.Worek z mięsem ułożyć w naczyniu w którym będziemy piec. Piekarnik nagrzać do 200st i piec mięso około 80 minut około 10 minut po upieczeniu mięso zostawić jeszcze na jakieś 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby odpoczęło
Komentarze