pieczony łosoś z sosem cytrynowym

4.49 (168 ocen)

  • 30 min

Lekki, szybki i zdrowy obiadek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 - 4 kawałki łososia ( po około 200 gramów każdy)
    sok z 1 cytryny
    oliwa do skropienia
    sól, pieprz
    sos:
    2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    sok z 0,5 cytryny
    łyżka masła
    gałka muszkatałowa i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pieczony łosoś z sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.
    Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni ( czas pieczenia zależy od grubości płatów).

    W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos.
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.

    Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową.
    Sosem polewamy upieczonego łososia.

Porady

Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Łosoś Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować