Pieczony kurczak z cytryną i młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą. Jednak nie należy moczyć
go w wodzie zbyt długo, gdyż wypłukują się wówczas cenne składniki odżywcze, a mięso pęcznieje, co ma wpływ na pieczenie.
Do tego dania używamy kawałków kurczaka z kośćmi i skórą.
2.Umytego kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na dwie części. Z połówek wykroić kręgosłup od szyjki do kupra. Ostrym nożem odkroić część udka od korpusu, a następnie udko pokroić w miejscu łączenia chrząstek na kolejne części: pałkę i podudzie.
3.W odległości ok. 1 cm od końca każdej pałki odkroić dookoła skórę i ścięgna, co zapobiegnie deformacji części kurczaka podczas pieczenia. Tak samo postąpić z drugim udkiem. Pozostałe części również podzielić na skrzydełko z kawałkiem piersi oraz pierś z żebrami.
4.Mięso ułożyć w porcelanowym naczyniu. Przyprawić oliwą, solą i rozgniecionym pieprzem. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Jeden ząbek dodać do kurczaka z przyprawami wraz z pokruszoną gałązką rozmarynu i goździkami i starannie wymieszać. Naczynie odstawić na 5–10 min.
5.Młode marchewki wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Seler naciowy umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Warzywa pokroić w ukośne kawałki.
Dymkę pokroić w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać do nich resztę zmiażdżonego czosnku wraz z pokrojonym koprem włoskim.
6.Patelnię mocno rozgrzać (szczególnie polecam ciężkie stalowe patelnie, do których nie przywiera smażone mięso). Kawałki kurczaka równomiernie obsmażyć na złocisto. Ta czynność jest szczególnie ważna, gdyż dzięki szybkiemu i mocnemu obsmażeniu mięso będzie potem bardzo soczyste.
7.Po obsmażeniu kawałki kurczaka wyjąć z patelni, po czym przełożyć do niej warzywa, dusić na małym ogniu, aż nabiorą bogatego aromatu. Po chwili dodać liście laurowe, gałązkę rozmarynu i natkę pietruszki. Warzywa dalej dusić, dodając białe wytrawne wino. Odczekać, aż alkohol odparuje.
8.Usmażone kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu do pieczenia. Cytryny umyć i sparzyć, pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Obłożyć kurczaka. Plastry cytryny powinny ściśle przylegać do mięsa, dzięki czemu podczas pieczenia ich miąższ i skórka nadadzą kurczakowi charakterystyczny smak i aromat.
9.Do tak przygotowanego kurczaka dodać podduszone warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Kurczaka piec najpierw 25 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 20 minut. Pod koniec pieczenia kurczaka ponownie odsłonić, żeby się przyrumienił.
10.Upieczone kawałki kurczaka ułożyć na półmisku wraz z warzywami i plastrami cytryny. Sos z pieczenia przecedzić przez gęste sitko. Wymieszać w rondelku z kawałkiem niesolonego masła, aż powstanie kremowa emulsja. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.
11.Porcję kurczaka ułożyć na środku talerza. Obłożyć upieczonymi warzywami i zrumienionymi plastrami cytryny. Polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.
Komentarze