Pieczony kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać pierkanik (gazowy) do 200 stopni. Cukinie, paprykę, cebulę i karftole umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do brytfannki. Posolić i popieprzyć.
2.W osobnym naczyniu, zrobić mieszaninę z oliwy, rozmarynu, czosnku (przeciśnięty) i 2 łyżeczki soku. Wymieszać.
3.Oblać warzywa (zostawić trochę dla kurczaka) i wymieszać by wszystkie warzywa były pokryte oliwą. Wstawić do piekarnika. Piec 20 min.
4.W tym czasie oczyścić piersi kurczaka, umyć, osuszyć. Pokroić (ja nie pokroiłam i żałuję). Posolić i popieprzyć. Oblać resztą marynatą. I pozostawić na 15 min.
5.Następnie kurczaka dodać do warzyw i piec kolejne 20 min.
Komentarze