PIECZONY KURCZAK PO PROWANSALSKU

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny,aromatyczny,pachnący ziołami soczysty kurczak

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kurczak ok.1,5 kg
    do natarcia kurczaka:
    sól-6łyżecz2k
    pieprz-6 łyżeczek
    papryka słodka-3 łyzki
    papryka ostra-2 łyżeczki
    4 łyzki majeranku
    do natarcia kurczaka od wewnątrz:
    4 łyżki majeranku
    1 łyżka ziól prowansalskich
    2 łyżki oleju
    4 ząbki czosnku
    3 łyzki oleju do podlania kurczaka przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Pieczony kurczak po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieramy kurczak z zewnątrz 1. Kurczaka myjemy.Dobrze nacieramy z zewnątrz majerankiem i połową soli i pieprzu.Ostawiamy przykrytego do lodówki na min.godzinę.Po tym czasie opłukujemy kurczaka z majeranku,nacieramy ponownie sola i pieprzem oraz paprykami.
  • nacieramy dokładnie od środka 2. Od wewnatrz nacieramy marynatą:
    mieszamy olej z majerankiem,ziołami prowansalskimi oraz przecisnietym przez praskę czosnkiem.
    Odstawiamy na kolejne min.godzinę.
  • układamy do pieczenia 3. Kurczaka układay wnaczyniu żaroodpornym,polewamy 3 łyżkami oleju,pieczemy ok.70 minut w temp 190 stopni,w miedzyczasie podlewamy kurczaka wytwarzającym się sosem zeby kurczak był soczysty.
  • zapiekamy 4. Po tym czasie odkrywamy pokrywę naczynia zeby kurczak mógł się ładnie z wierzchu zarumienić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować