Pieczony kurczak po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy.Dobrze nacieramy z zewnątrz majerankiem i połową soli i pieprzu.Ostawiamy przykrytego do lodówki na min.godzinę.Po tym czasie opłukujemy kurczaka z majeranku,nacieramy ponownie sola i pieprzem oraz paprykami.
2.Od wewnatrz nacieramy marynatą:
mieszamy olej z majerankiem,ziołami prowansalskimi oraz przecisnietym przez praskę czosnkiem.
Odstawiamy na kolejne min.godzinę.
3.Kurczaka układay wnaczyniu żaroodpornym,polewamy 3 łyżkami oleju,pieczemy ok.70 minut w temp 190 stopni,w miedzyczasie podlewamy kurczaka wytwarzającym się sosem zeby kurczak był soczysty.
4.Po tym czasie odkrywamy pokrywę naczynia zeby kurczak mógł się ładnie z wierzchu zarumienić
Komentarze