Pieczony królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika włożyć do garnka, dodać olej, zioła i sos sojowy. Wymieszać i zostawić na 12 godzin w lodówce
2.Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Dodać do królika i wymieszać wraz z marynatą. Królika i ziemniaki włożyć do jednego rękawa do pieczenia i piec 50 minut w temp 180 stopni, co jakiś czas przewracając.
3.Sałatę, pomidora i ogórka wymyć i osuszyć. Sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki (gdyż pokrojona nożem traci wiele witamin i składników mineralnych). Pomidora i ogórka pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Na końcu dodać drobno pokrojony szczypiorek.
4.Upieczonego królika podawać wraz z upieczonymi ziemniakami i sałatą. Smakuje wyśmienicie.
Komentarze