pieczony filet z indyka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszna domowa wędlinka, która robi się "sama" :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 około kilogramowy filet z indyka
    3 ząbki czosnku
    marynata:
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta ostrej, zmiażdżony ząbek czosnku
    tuż przed pieczeniem:
    sól, pieprz, papryka, 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki

Pieczony filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. Fileta myjemy, wkładamy do miski z wodą i przyprawami na marynatę, odkładamy do lodówki na 12 godzin.
    Po tym czasie odsączamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy przyprawami, fileta zwijamy ściśle, wkładając do środka ząbki czosnku.
    Zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą na wysokość około 3 cm.
  • 2. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni, po 40 minutach rozcinamy folię na górze, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze około 20 - 25 minut, aby skórka lekko się zarumieniła.

Porady

Mięso możemy również obłożyć liśćmi laurowymi, dzięki temu zyska ciekawy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Papryka Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować