Pieczony boczuś Męża

0 (0 ocen)

Przepyszna domowa wędlinka, którą zawsze przygotowuje mój Mąż- wychodzi mu najlepiej na świecie :)

Składniki:

  • -1,5 kg surowego boczku
    -6 ząbków czosnku
    -3 kopiaste łyżki majeranku
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej (najlepiej domowej)
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Pieczony boczuś męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem.
  • 2. Zostawiamy jeden ząbek czosnku, pozostałe przekrawamy na 3-4 części. Boczek nakłuwamy nożem w kilku miejscach, do otworów wciskamy czosnek.
  • 3. Wierzch mięsa posypujemy równomiernie przyprawą uniwersalną i majerankiem. Pozostały ząbek czosnku drobno siekamy i również wysypujemy na wierzch mięsa. Boczek wkładamy na noc do lodówki.
  • 4. Mięso pieczemy przez około 1,5 godziny w 200 stopniach.

Porady

Tak przygotowany boczek najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu, kiedy całkowicie wystygnie i smaki się "przegryzą"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Majeranek Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować