Pieczony boczek do chleba

4.45 (194 ocen)

Pyszny, domowy pieczony boczek, który jest najlepszy na kanapki, z dodatkiem chrzanu lub musztardy.

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg surowego boczku
    3-4 listki laurowe
    pieprz kolorowy ziarnisty (kilka kulek)
    1 ząbek czosnku świeżego (przeciśniętego przez praskę)
    szczypta czosnku granulowanego
    sól
    pieprz
    ok 2 łyżki ostrej musztardy
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Wędliny

Pieczony boczek do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami, musztardą i i odstawić na noc do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, podlać odrobiną wody i piec ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę żeby boczek się zarumienił. Można spożywać na ciepło lub wystudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia, wtedy się ładnie kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować