PIECZONY BAKŁAŻAN W SOSIE POMIDOROWO-CEBULOWYM Z SEREM FETA PO GRECKU

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszna i zdrowa przystwka przywieniona z wakacji z Grecji.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 bakłażanów średnich
    4-5 średnie cebule
    świeże pomidory lub pomidory z puszki
    połowa pęczek pietruszki
    2 lmałe ząbki czosnku
    sól, pieprz, oregano, trochę gałki muszkatołowej
    1/2 łyżki cukru
    trochę mięty
    Oliwa z oliwek do napełniania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowo-cebulowym z serem feta po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przekrój bakłażany na dwie połówki podłużnie. Następnie posyp solą i pozostwa w letniej wodzie na około 20 minut (w ten sposób pozbędziemy się jego gorzkiego smaku). W międzyczasie przygotuj farsz: umyj i pokroić pomidory, cebulę, czosnek. Dodaj sól, oregano, cukier, mięta, oliwa z oliwek. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Na końcu gotowanie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i drobno pokruszony ser feta.
    Dobrze wypłukać bakłażana. Następnie można umieścić w misce, polać piwem i pozostawić na 15 minut (to sprawia, że ​​są bardziej miękkie i puszyste po ugotowaniu) Następnie wykładamy bakłażany w foremce i polewamy oliwą z oliwek. Na każdego bakłażana wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Pieczemy w piecu w temperaturze 175 ° C przez około 1,5 godziny (w zależności od pieca).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować