Doskonaly indyczek na niedzielny obiad, ktory napewno posmakuje goscia.
6 min
Składniki:
1 kg uda indyczego
1 srednia marchew
1 mały seler
1 srednia pietruszka (korzeń)
Kawaleczek pory
Majeranek
Mała cebula
Kilka ząbków czosnku
Gotowa przyprawa do Indyka(Prymat)
Kostka rosolowa
Pieczony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko z Indyka myjemy,osuszamy,lekko nacinamy w dwoch,trzech miejscach(lepiej sie zamarynuje i wchlonie smak przypraw) i nacieramy przyprawa do indyka i majerankiem (dość sporo majeranku).Wkladamy do lodowki na 4 godzini ale nie zaszkodzi jak miesko wlozymy np na cala noc do lodowki. Do naczynia zaroodpornego wlewamy wywar z kostki rosolowej, nastepnie kroimy warzywa w kostke, oprocz cebuli, ktora kroimy na cztery czesci i wszystkie warzywa wrzucamy do wywaru. Nastepnie kladziemy mieso (mieso powinno byc tak do polowy zanurzone w wywarze nie wiecej aby skorka mogla sie ladnie przypiec). pieczemy w temperaturze 180 stopni okolo 2 godzin, co jakis czas polewajac udko wywarem.
Porady
Sosik powstaly podczas pieczenia moze sie przydac np do polania ziemniaczkow.
Komentarze