Pieczony udziec z indyka

4.34 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Często najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Pieczeń z indyka jest soczysta i miękka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - Udziec z indyka (najlepiej z kością i skórą)
    - 1 łyżka soli
    - 2 łyżki papryki słodkiej
    - czosnek (4-5 ząbków)
    - majeranek garść
Wystaw ocenę:

4.34 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec dobrze nasolić, następnie natrzeć czosnkiem oraz obsypać dość obficie papryką słodką i majerankiem. Tak przygotowany udziec włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (nie za wiele ok. pół szklanki) i związać rękaw. Indyka wsadzamy do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy kolejną godzinę.

Porady

Często podaję tak przygotowanego indyka jako sztukę mięsa do obiadu, lub jak na zdjęciu do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować