Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś zapraszam na pyszną i szybką przekąskę – pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej. Młode, chrupiące zielone szparagi otulone nadzieniem z sera pleśniowego, orzechów włoskich i szynki. Połączenie idealne!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦16 szparagów
    ◦16 plasterków szynki parmeńskiej
    ◦25 g orzechów włoskich
    ◦200 g sera pleśniowego lazur (użyłam srebrny lazur)
    ◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ◦3 łyżki mleka
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦pieprz świeżo zmielony
    ◦2 łyżki oliwy
    ◦3 patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparami myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą.
    W miseczce łączymy ser pleśniowy, masło, mleko, natkę pietruszki i posiekane orzechy. Ucieramy wszystko aż składniki się dobrze połączą. Plasterki szynki rozkładamy, na każdym rozsmarowujemy trochę nadzienia serowego i układamy po jednym szparagu. Zawijamy jak roladki.
    Tak przygotowane szparagi nabijamy na patyczki do szaszłyków (po 4 sztuki na patyczku) i zapiekamy ok. 15-20 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować