Pieczone skrzydełka z ziemniakami

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Marynata z maślanki z dodatkiem czosnku i papryki sprawia, że skrzydełka są wyraziste w smaku i wilgotne...

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • skrzydełka pieczone :
    skrzydełka kurczaka (10 sztuk)
    sól
    pieprz
    marynata:
    250 ml maślanki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    pół łyżeczki ostrej papryki
    pół łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka pieprzu
    szczypta soli

    pieczone ziemniaki:
    70 dag ziemniaków
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    pół łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka bazylii
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki curry
    ok. 2 łyżek oleju

    surówka:
    3 pomidory
    1 łyżka majonezu
    1 ząbek czosnku
    kilka piórek cebuli
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone skrzydełka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. skrzydełka pieczone :Skrzydełka umyć, oczyścić*, osolić, opieprzyć i odstawić. Maślankę przelać do naczynia do marynowania. Do maślanki dodać roztarty czosnek, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, sól i wszystko razem wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i odstawić. Po 2-4 godzinach przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego. Piec** w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (podany czas uwzględnia nagrzewanie się piekarnika).
  • 2. pieczone ziemniaki:
    Ziemniaki obrać, umyć i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Przełożyć do garnka, osolić i zalać gorącą wodą. Gotować ok. 10 minut, odcedzić i odparować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem, bazylią, tymiankiem, curry i wymieszać. Skropić olejem. Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu przez ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (podany czas uwzględnia nagrzewanie się piekarnika). W trakcie pieczenia ziemniaki przemieszać.
  • 3. surówka:
    Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Majonez wymieszać z czosnkiem. Pomidory doprawić solą i pieprzem i przyozdobić cebulą i majonezem.

Porady

*osobiście usuwam ze skrzydełek większość skóry, bo po prostu tak lubię **skrzydełka i ziemniaki piekę w tym samym czasie w dwóch osobnych naczyniach na jednym poziomie piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.43 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczone żeberka z warzywami

4.43 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczone żeberka z ziemniakami

Martyna1991 Syty i smaczny cały obiad z piekarnika.

To może cię zainteresować