Pieczone roladki ze szparagami, cukinią i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na małe kawałki i dwukrotnie mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy do mięsa także 1 jajko i całość wyrabiamy.
2.Szparagi przekrawamy na pół (tak by było 12 kawałków) a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Cukinię kroimy w cienkie paseczki.
3.Mięso dzielimy na 4 równe porcje. Blat lub szklaną deskę smarujemy lekko olejem. Na to wykładamy 1 porcję mięsa i formujemy z niej płaski prostokąt.
4.Na prostokątnym płacie mięsa układamy na środku 3 kawałki szparagów, po 2 kawałki cukinii i 25 g serka topionego. Roladkę dokładnie zwijamy, aby nie było dziur. Tak samo postępujemy z pozostałymi 3 porcjami mięsa.
5.Zioła mieszamy ze sobą dokładnie w miseczce. Uformowane roladki obficie posypujemy mieszanką ziół a następnie układamy w szklanym naczyniu żaroodpornym.
6.Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. 50 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia za pomocą pędzelka smarujemy wierzch roladek niewielką ilością oleju.
Komentarze