Pieczone roladki ze szparagami, cukinią i serkiem topionym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min

Wyśmienite w smaku, wzbogacone o sezonowe warzywa i pieczone z małym dodatkiem tłuszczu stanowią zdrowy posiłek.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • NA 4 SPORE ROLADKI:

    600 g schabu bez kości
    6 cienkich białych szparagów
    pół małej cukinii
    100 g serka TOPIONEGO gouda
    sól, pieprz, 1 średnie jajko
    olej

    MIESZANKA ZIÓŁ:
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone roladki ze szparagami, cukinią i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na małe kawałki i dwukrotnie mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy do mięsa także 1 jajko i całość wyrabiamy.
  • 2. Szparagi przekrawamy na pół (tak by było 12 kawałków) a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Cukinię kroimy w cienkie paseczki.
  • 3. Mięso dzielimy na 4 równe porcje. Blat lub szklaną deskę smarujemy lekko olejem. Na to wykładamy 1 porcję mięsa i formujemy z niej płaski prostokąt.
  • dfv 4. Na prostokątnym płacie mięsa układamy na środku 3 kawałki szparagów, po 2 kawałki cukinii i 25 g serka topionego. Roladkę dokładnie zwijamy, aby nie było dziur. Tak samo postępujemy z pozostałymi 3 porcjami mięsa.
  • 5. Zioła mieszamy ze sobą dokładnie w miseczce. Uformowane roladki obficie posypujemy mieszanką ziół a następnie układamy w szklanym naczyniu żaroodpornym.
  • 6. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. 50 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia za pomocą pędzelka smarujemy wierzch roladek niewielką ilością oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować