Odchudzona wersja pulpetów - nie smażonych na tłuszczu, a pieczonych w piekarniku. Mięsko z dodatkiem papryki, aromatycznych ziół oraz miodowej musztardy smakuje wyśmienicie. Ciekawa propozycja mięsnego dodatku do obiadu.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
2 jajka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżeczki musztardy miodowej
1/2 średniej czerwonej papryki (50 g)
1/2 średniej zielonej papryki (50 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
bułka tarta do obtoczenia
Pieczone pulpety z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski. Pozbawione nasion obie papryki pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki dodać do mięsa, dołożyć zioła, musztardę, wbić jajka oraz wsypać mąkę. Całość wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
2.Z masy uformować 16 kulek, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć w formie (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze