Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy mleko i dodajemy posiekane oregano, startą skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy.
Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i obsmażamy je po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Przesmażone pulpety odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odkładamy na bok.
Sos pomidorowy:
W miseczce łączymy ze sobą pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, cukier – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą – nakładamy porcję sosu pomidorowego, na nim układamy pulpety i zalewamy resztą sosu. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i dokładamy pokrojona w kostkę mozzarellę, wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.
Upieczone pulpety wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekanym oregano i startym parmezanem, serwujemy z bagietką lub makaronem, smacznego.
Komentarze