Pieczone pomidory faszerowane ziemniakami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory dokładnie myję, po czym odcinam górę - jak na zdjęciu, tworząc czapki. Wydrążam delikatnie wnętrze pomidorów, przekładam wydrążony miąższ na sito by odsączyć wodę. Po odsączeniu siekam go drobno. Obrane ziemniaki kroję w drobną kosteczkę, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju, oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażę pod przykryciem, mieszając, aż ziemniaki zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. Wtedy dodaję pokrojone pomidory i posiekany czosnek, smażę jeszcze chwilę razem. Na koniec doprawiam do smaku, dodaję też posiekaną bazylię. Na dno wydrążonych pomidorów kładę po kilka małych kawałków sera, a potem wypełniam je masą z patelni. Przykrywam odciętymi wcześniej czapkami. Tak przygotowane pomidory układam w naczyniu, w którym będą się piekły (wcześniej natłuszczam je olejem). Dorzucam 1-2 przekrojone ząbki czosnku i jeszcze kilka liści bazylii. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach C.
Komentarze