PIECZONE POMIDORY FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI I ZIOŁAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniale, lekkie danie pachnące czosnkiem i ziołami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 równej wielkości, okrągłe pomidory malinowe
    10 -12 niewielkich ziemniaków
    10 liści świeżej bazylii
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    dowolny ser, u mnie pleśniowy z ziołami
    olej do smażenia i do natłuszczenia naczynia do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pomidory faszerowane ziemniakami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie myję, po czym odcinam górę - jak na zdjęciu, tworząc czapki. Wydrążam delikatnie wnętrze pomidorów, przekładam wydrążony miąższ na sito by odsączyć wodę. Po odsączeniu siekam go drobno. Obrane ziemniaki kroję w drobną kosteczkę, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju, oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażę pod przykryciem, mieszając, aż ziemniaki zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. Wtedy dodaję pokrojone pomidory i posiekany czosnek, smażę jeszcze chwilę razem. Na koniec doprawiam do smaku, dodaję też posiekaną bazylię. Na dno wydrążonych pomidorów kładę po kilka małych kawałków sera, a potem wypełniam je masą z patelni. Przykrywam odciętymi wcześniej czapkami. Tak przygotowane pomidory układam w naczyniu, w którym będą się piekły (wcześniej natłuszczam je olejem). Dorzucam 1-2 przekrojone ząbki czosnku i jeszcze kilka liści bazylii. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować