Pieczone piersi kaczki z duszonymi warzywami

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Pyszne soczyste o lekko owocowym smaku piersi z kaczki.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kacze piersi

    sól morska
    cukier trzcinowy
    rozmaryn
    majeranek
    imbir w proszku
    tymianek
    kminek
    pieprz kolorowy
    otarta skórka z cytryny

    kilka ząbków czosnku
    liść laurowy, ziele angielskie

    gruszka
    mandarynka / mała pomarańcza
    jabłko

    zielenina do posypania

    Warzywa:
    5 ziemniaków
    marchewka
    korzeń pietruszki
    seler
    łodyga selera naciowego
    kilka szalotek lub małych cebulek cukrowych
    natka pietruszki, liście selera, lubczyk
    pół kostki masła
    przyprawa warzywna, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone piersi kaczki z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy i dodatki: sól morska, cukier trzcinowy, rozmaryn, majeranek, imbir w proszku, tymianek, kminek, pieprz, otarta skórka z cytryny razem mieszamy. Mieszanką przypraw nacieramy dokładnie piersi z kaczki. Mięso wkładamy do brytfanny skórą do dołu. Między piersi kaczki wkładamy rozgniecione ząbki czosnku, liście i ziele angielskie. Mięso posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i jabłkiem oraz cząstkami mandarynki/pomarańczy. Pieczemy 20 - 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
  • 2. Mięso wyśmienicie smakuje z duszonymi warzywami.
  • 3. Ziemniaki kroimy na kawałki. Do garnka o grubym dnie wrzucamy masło, ziemniaki. Solimy. Dodajemy szalotkę. Wlewamy około pół szklanki wody. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. W tym czasie obieramy i kroimy w dosyć drobną kostkę resztę warzyw. Dodajemy je do ziemniaków. Dusimy wszystko do miękkości. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku. Posypujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować