Pieczone piersi kaczki z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy i dodatki: sól morska, cukier trzcinowy, rozmaryn, majeranek, imbir w proszku, tymianek, kminek, pieprz, otarta skórka z cytryny razem mieszamy. Mieszanką przypraw nacieramy dokładnie piersi z kaczki. Mięso wkładamy do brytfanny skórą do dołu. Między piersi kaczki wkładamy rozgniecione ząbki czosnku, liście i ziele angielskie. Mięso posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i jabłkiem oraz cząstkami mandarynki/pomarańczy. Pieczemy 20 - 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
2.Mięso wyśmienicie smakuje z duszonymi warzywami.
3.Ziemniaki kroimy na kawałki. Do garnka o grubym dnie wrzucamy masło, ziemniaki. Solimy. Dodajemy szalotkę. Wlewamy około pół szklanki wody. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. W tym czasie obieramy i kroimy w dosyć drobną kostkę resztę warzyw. Dodajemy je do ziemniaków. Dusimy wszystko do miękkości. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku. Posypujemy świeżymi ziołami.
Komentarze