Pieczone pierożki są świetne, gdy chce się pozytywnie zaskoczyć gości ;)
2 godz. 20 min
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
500 g mąki pszennej
500 g margaryny
600 g pieczarek
2 duże cebule
sól
pieprz
zioła prowansalskie
przyprawa vegeta
olej do smażenia
Pieczone pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebule obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już rozgrzany, wsypujemy na patelnie pieczarki i cebulę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażmy aż pieczarki i cebula zmiękną.
3.Z sera, mąki i margaryny zagniatamy ciasto, dodając zioła prowansalskie.
4.Z ciasta formujemy pierożki nadziewając je farszem pieczarkowym.
5.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pierożki około 20 min, aż się zarumienią.
Porady
Farsz pieczarkowy można także zastąpić szpinakowym lub innym, według uznania. Podane składniki wystarczą na 4 blachy pierożków.
Komentarze