Pieczone pierożki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pieczone pierożki są świetne, gdy chce się pozytywnie zaskoczyć gości ;)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
    500 g mąki pszennej
    500 g margaryny
    600 g pieczarek
    2 duże cebule
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    przyprawa vegeta
    olej do smażenia

Pieczone pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebule obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już rozgrzany, wsypujemy na patelnie pieczarki i cebulę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażmy aż pieczarki i cebula zmiękną.
  • 3. Z sera, mąki i margaryny zagniatamy ciasto, dodając zioła prowansalskie.
  • 4. Z ciasta formujemy pierożki nadziewając je farszem pieczarkowym.
  • 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pierożki około 20 min, aż się zarumienią.

Porady

Farsz pieczarkowy można także zastąpić szpinakowym lub innym, według uznania. Podane składniki wystarczą na 4 blachy pierożków.

Komentarze

Podobne przepisy