Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na smaczną przekąskę dla gości podczas imprezy. Mi smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    400 g mąki pszennej
    200 g masła
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    odrobina ostrej papryki

    na farsz:

    2 pomidory bez skóry
    200g mozzarelli
    1 duża cebula
    150g szynki
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka suszonej bazyli
    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    1 skłócone jajko do smarowania

Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Przekąski

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz, sparzone pomidory obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy drobną posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę, bazylię, sól oraz pieprz.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła oraz wykładamy farsz na przygotowane krążki ciasta. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je jajkiem Wstawiamy pierogi do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować