Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz, sparzone pomidory obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy drobną posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę, bazylię, sól oraz pieprz.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła oraz wykładamy farsz na przygotowane krążki ciasta. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je jajkiem Wstawiamy pierogi do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia.
Komentarze