Pieczone pierogi na kruchym cieście

4.48 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rozpływają się w ustach i stanowią ciekawą odmianę tradycyjnych pierogów.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3,5 szklanki mąki
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    250 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól

    FARSZ:
    600 g karkówki
    100-150 g sera edam w kawałku
    1 duża cebula
    łyżeczka czosnku granulowanego
    łyżeczka majeranku
    sól, pieprz, masło
    1 jajko
    czubata łyżka majonezu

    ORAZ:
    mąka do podsypywania
    białka (pozostałe z robienia ciasta)
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Pieczone pierogi na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
  • 2. Mięso zemleć i podsmażyć na patelni aż przestanie być surowe.
  • 3. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Na koniec do całości wbić jajko, dodać majonez i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Wymieszać.
  • 4. Ser pokroić na kosteczki ok. 1,5x1,5 cm.
  • 5. Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać w ręce porcje wielkości piłeczki ping-pongowej. Porcję ciasta lekko podsypać mąką i rozpłaszczyć rękami (można wałkować, ja polecam jednak rozpłaszczyć ręcznie). Na płaski placek nałożyć porcję farszu i kostkę sera. Zlepić. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  • 6. Pierogi posmarować białkami jaj za pomocą pędzla, ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w 220 stopniach po 20 minut z każdej strony (mniej więcej - bo to zależy zawsze od piekarnika).

Porady

Pierogi możemy podać z ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować