Rozpływają się w ustach i stanowią ciekawą odmianę tradycyjnych pierogów.
1 godz. 40 min
Składniki:
CIASTO:
3,5 szklanki mąki
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki śmietany
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
FARSZ:
600 g karkówki
100-150 g sera edam w kawałku
1 duża cebula
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka majeranku
sól, pieprz, masło
1 jajko
czubata łyżka majonezu
ORAZ:
mąka do podsypywania
białka (pozostałe z robienia ciasta)
Pieczone pierogi na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
2.Mięso zemleć i podsmażyć na patelni aż przestanie być surowe.
3.Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Na koniec do całości wbić jajko, dodać majonez i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Wymieszać.
4.Ser pokroić na kosteczki ok. 1,5x1,5 cm.
5.Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać w ręce porcje wielkości piłeczki ping-pongowej. Porcję ciasta lekko podsypać mąką i rozpłaszczyć rękami (można wałkować, ja polecam jednak rozpłaszczyć ręcznie). Na płaski placek nałożyć porcję farszu i kostkę sera. Zlepić. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
6.Pierogi posmarować białkami jaj za pomocą pędzla, ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w 220 stopniach po 20 minut z każdej strony (mniej więcej - bo to zależy zawsze od piekarnika).
Komentarze