W mojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :)
Składniki:
Składniki:
5 podłużnych papryk
150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
świeżo mielony, kolorowy pieprz
świeża posiekana mięta
świeży posiekany tymianek
Pieczone papryki z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ścinamy paprykom "kapelusze", wydrążamy nasiona. Ser mieszamy z oliwą, pieprzem oraz ziołami. Wypełniamy papryki farszem i przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami.
2. Papryki smarujemy oliwą i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 190 stopniach obracając je co jakiś czas tak aby były zrumienione z każdej strony.
Komentarze