Pieczone paluszki z kurczaka w panierce zbożowej

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Szybko i zdrowo. Danie najbardziej smakuje dzieciom niejadkom :)

  • 60 min

Składniki:

  • Do kurcazka: - Mały kubeczek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, 2 filety drobiowe z kurczaka, ząbek czosnku, sol, pieprz, papryka czerwona w proszku, ziola prowansalskie, bazylia, oregano.
    Mieszanka płatków- kukurydziane, zbożowe
    Surówka:- 0,5 kg marchwi, 1 duże zielone jabłko, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, pieprz, sól, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone paluszki z kurczaka w panierce zbożowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w paseczki ok 2 cm. Zalać jogurtem naturalnym i dobrze przyprawić. Marynować ok 20 min.
  • 2. Marchew i jabłko zetrzec na grubych oczkach. Dodać smietane i majonez, posiekana natkę pietruszki i przyprawić.
  • 3. Rozdrobnić płatki ( najlepiej w woreczku używając wałka) na drobne kawałeczki i wsypac do miseczki. Panierować kawałki fileta w płatkach i ukladac na blasze wyłożonej pamierem do pieczenia, wcześniej delikatnie spryskując olejem.Piec 12-15 min w temperaturze 190 stopniach C

Porady

Danie można podawać z upieczonymi w piekarniku frytkami, bez tłuszczu kto co lubi :) Doskonale nadają się rownież różnego rodzaju sosy, jak czosnkowy, musztardowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować